kolenkovic_medium

Hanna Kolenovic

Mitt Göteborg: Angered Centrum, Angered; Kanelgatan, Gårdsten; Mildvädersgatan, Biskopsgården; SKF, Gamlestaden ;Teleskopgatan, Bergsjön; Teleskopgatan II, Bergsjön 
2014 
6 collografier, inramade 
37 x 44.5 cm  
Courtesy konstnären

Bildserien Mitt Göteborg dokumenterar de platser konstnären bott på tillsammans med sin familj under fyrtio år i Göteborg. Bilderna visar hus, hållplatser, torg och skolor som varit del av familjens vardag. Serien porträtterar stadsdelarna Bergsjön, Biskopsgården, Gårdsten, Angered Centrum och Backa, vilka alla var del av den statliga satsningen ”miljonprogrammet” som genomfördes runtom i Sverige 1965–1975. Syftet med programmet var att på tio år bygga en miljon nya bostäder och på så sätt lösa bostadsbristen och höja levnadsstandarden. Arkitekturen karaktäriserades av funktionalitet, standardiserade lösningar och prefabricerad betong. Programmet har kritiserats för att vara både människofientligt och segregerande. 
 
Hanna Kolenovic (född 1951 i forna Jugoslavien) bor och är arbetar i Götbeorg. Kolenovic är utbildad på Konstakademin Valand, Angered Ateljén konstskola och den kommunala högskolan i Angered. Hon har en bakgrund som skräddare och designer. I sitt arbete porträtterar hon ofta platser, arkitektur, natur och människor från Göteborgs miljonprogramsförorter. 
 
Hanna Kolenovics verk visas på Göteborgs Konsthall.
 
 
Bild:
Hanna Kolenovic, Mildvädersgatan, Biskopsgården, 2014. Foto: Hendrik Zeitler